Vaše naročilo
No products in the cart.
0.00 0

Trgatev in zahtevna jesen

Lep jesenski pozdrav! Na Domačiji Bizjak je dogajanje letnemu času primerno. Trgatev je sicer zaključena smo pa zato zelo zaposleni v kleti, kjer pretakamo vino iz usedline. Letos sicer ni šlo vse po naših načrtih.

Toča je udarila po cabernet sauvignonu

V avgustu nas je toča skoraj pregnala z dopusta, saj smo mislili, da bomo morali domov reševati grozdje. Najhuje je bilo ravno v domači vasi Brestje, zato je bil vinograd za hišo, kjer imamo tudi sorte Cabernet sauvignon, najbolj poškodovan.

Že sedaj lahko govorimo o zelo dobrem letniku

Ugodno poletje, zahtevna jesen

Za pridelovalce vina je bilo letošnje poletje ugodno. Dežja je bilo dovolj in trte niso trpele suše. Kazalo je na odlično trgatev in za bele sorte se je to tudi zgodilo, še posebno za našo avtohtono sorto Rebula. Veliko sončnih dni v prvi polovici septembra je omogočilo optimalno dozorevanje grozdja. Nekaj več dela smo imeli z rdečimi sortami, saj je neugodno vreme v drugi polovici septembra in počasnejše dozorevanje grozdja podaljšalo predvideno trgatev.

Za nami je uspešno zaključena trgatev in napočil je čas, da vso našo delovno vnemo usmerimo v kletarska dela.

Uspešna trgatev, kalvarija s hladilno napravo

Med fermentacijo smo ugotovili, da naša dotrajana hladilna naprava ne bo kos hlajenju celotne količine mošta, zato smo se odločili za nabavo novega, močnejšega, zmogljivejšega hladilnega sistema. Naša odločitev je bila pravilna, saj smo ob popolni kontroli temperature dosegli željeno aromatiko tako na vonju kot okusu. Že sedaj lahko govorimo o zelo dobrem letniku.

Pretoki so narejeni in mlado vino nestrpno čaka na sv. Martina. Ta bo letos nekoliko drugačen kot je bil doslej, zato nestrpno čakamo, ko bomo lahko letošnji letnik delili z Vami.

Ostanite zdravi!

Ekipa Domačije Bizjak

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

VEČ NOVIC

Trgatev in zahtevna jesen

Lep jesenski pozdrav! Na Domačiji Bizjak je dogajanje letnemu času primerno. Trgatev je sicer zaključena smo pa zato zelo zaposleni v kleti, kjer pretakamo vino

Preberi več »

Izgledaš mlad!

Imaš 18+ let?