Vaše naročilo
No products in the cart.
0.00 0

Vinska trta udomačena že 6000 let pr. n. št.

Vinska trta je srce in duša vsakega dobrega vinarja. Brez rodovitne in zdrave trte, ni dobrega grozdja in posledično niti ne dobrega vina. Čeprav danes poznamo med 5000 in 10.000 vrst Vitis vinifere, kot bi jo poimenovali stari Rimljani, človek za pridelavo vina in namiznega grozdja goji le približno 20 vrst. Seveda tudi med temi 20 vrstami obstaja nešteto različic, vendar je vseeno zanimivo, da večina vrst vinske trte ni primerna za pridelavo grozdja. V Sloveniji smo še posebej zavzeti kar se tiče avtohtonih vrst, saj jih pridno kloniramo. Slovenski trsničarji vsako leto pridelajo več kot milijon trsnih cepljenk slovenskih klonov in glavnino posadijo prav v Sloveniji.

Rastlina z bogato zgodovino in pestrim družinskim drevesom

Navadna grozdna trta (slovenski prevod latinskega poimenovanja), izvira iz sredozemske regije in uspeva nekje med srednjo Evropo in jugozahodno Azijo. Od Maroka in Portugalske na jugu, do južne Nemčije na severu in do severnega Irana na vzhodu. Zraste lahko do 32 m v dolžino in ima luščičasto lubje. Listi so izmenični, dlančasto oblikovani in široki med 5 in 20 cm. Sadje je jagodičje, znano kot grozdje. Zanimivo je, da pri divjih vrstah (običajno raste v vlažnih gozdovih in ob potokih) premer ne presega 6 mm in dozori temno vijolično ali črnkasto z bledim voščenim cvetom. V gojenih rastlinah je sadež veliko večji, tudi do 3 cm, in je lahko zelen, rdeč ali vijoličen, tudi črn.

Dokazi o udomačenih trtah datirajo 6000 pr. n. št.

Vinska trta je bila ena izmed prvih rastlin, ki jih je človek udomačil. Najzgodnejši dokazi o udomačenih trtah datirajo 6000 pr. n. št. Arheologi so jih našli na jugovzhodu Gruzije, na gomili Gadachrili Gora v bližini vasi Imiri. Skozi zgodovino se je trta tako kot vino pojavljala v številnih kulturnih zapuščinah prednamcev. Omenjena je v pisani besedi in uprizorjena v kiparski ter slikarski umetnosti.

Vinska trta na Domačiji Bizjak

Na Domačiji Bizjak gojimo vrste kot so cabernet sauvignon, refošk, rebula, sivi pinot, rumeni muškat, chardonnay, … tako da vsak najde nekaj za svoj okus. Ker smo zavezani tradiciji, se večina naših trt že dolgo greje na briškem soncu in nas razveseljuje s čudovitim pridelkom. Obljubimo, da bomo to tradicijo ohranjali tudi v prihodnje.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

VEČ NOVIC

Trgatev in zahtevna jesen

Lep jesenski pozdrav! Na Domačiji Bizjak je dogajanje letnemu času primerno. Trgatev je sicer zaključena smo pa zato zelo zaposleni v kleti, kjer pretakamo vino

Preberi več »

Izgledaš mlad!

Imaš 18+ let?