Minister za zdravje opozarja: “Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!”

Vaše naročilo
No products in the cart.
0.00 0

Kaki na Domačiji Bizjak

Verjetno niste vedeli, da je drugo ime za kaki zlato jabolko. Za poimenovanje se lahko zahvalimo Kitajcem, ki ga v centralnem masivu države pridelujejo že nekaj tisočletij. Danes gojimo približno 400 vrst, poznamo pa jih že več kot 4000 in čeprav je še vedno najbolj razširjen na Kitajskem, Japonskem in v Koreji, ga od 19. stoletja uživamo tudi v Evropi.

Rdeče obarvan kaki je odlična malica.

Kako kaki izgleda?

Kakiju ustreza mediteransko podnebje, zato ga v Sloveniji gojimo predvsem v Slovenski Istri, na Vipavskem in v Goriških Brdih. Kako popularen je v zadnjem desetletju postal pri nas pa priča vsakoletni tradicionalni Praznik kakijev v Strunjanu.

Rumena barva razkriva, da sadež še ni dozorel

Sadež je sladek, vendar ima večina sort trpek okus, preden sadeži popolnoma dozorijo. Običajno uživamo svežega, če pa kupimo še nezrele plodove, bodo ti brez težav dozoreli pri sobni temperaturi. Proces lahko pospešimo, če ga postavimo v zaprto posodo skupaj z jabolki ali bananami. Rumena barva razkriva, da sadež še ni dozorel, bolj kot pa se barva na barvni lestvici približa oranžni in rdeči, bolj je zmehčan in primernejši je za uživanje. Zrele sadeže lahko za krajši čas shranjujemo v hladilniku.

Zdravilni učinki

Kakiju pripisujejo številne zdravilne učinke. Med pomembnejšimi sestavinami so vitamin C, provitamin A in vitamini B kompleksa. Vsebuje jod, pektin, železo, čreslovine in do 18 % sladkorjev, zato je odlično zdravilo proti prebavnim motnjam, pomaga razstrupljati telo, znižuje pa tudi ravni stresa in holesterola. Ni naključje, da tudi za kaki velja znani rek, “eno zlato jabolko na dan, odžene zdravnika stran”.

Kakiji Domačije Bizjak

Letos je lepo obrodil tudi naš kaki, ki ga imamo nasajenega na štirih parcelah. Na Grgarščah je nasad star 11 let, v Podkrižišču štiri leta, na Selu 19 let in v Nčilu 5 let. Za prodajo skrbimo sami, brez posrednikov. Za nakup nam lahko pošljete sms ali nas pokličete po telefonu (+386 41 610 835), dosegljivi pa smo tudi na elektronski pošti [email protected].

Mirne praznike vam želimo.

Ekipa Domačije Bizjak

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

VEČ NOVIC

Trgatev in zahtevna jesen

Lep jesenski pozdrav! Na Domačiji Bizjak je dogajanje letnemu času primerno. Trgatev je sicer zaključena smo pa zato zelo zaposleni v kleti, kjer pretakamo vino

Preberi več »

Izgledaš mlad!

Imaš 18+ let?