Domačija Bizjak

Gospodar domačije Bizjak Vojko ni ničesar prepustil naključju. Današnja podoba kmetije je plod trdega, načrtnega dela, poštenega in iskrenega poslovanja, predvsem pa spoštovanja narave in ljubezni do zemlje in vina. Tudi ženi Patriciji ni obljubljal opere in baleta in čeprav je danes včasih jezna, je z motiko v roki vsaj tako spretna kot z valjarjem za testo, ki ga le redko izpusti iz rok. V prijetni kuhinji je zato družina vajena čudovitih vonjav, med katerimi prednjači vonj po domačem štrudlju.

Sinova Jakob in Gregor nista v nobenem trenutku dvomila, da želita nadaljevati družinsko tradicijo. Po izobrazbi sta kmetijski tehnik in diplomirani inženir agronomije in hortikulture, skupno točko s staršema pa kljub občasnim trenjem najdejo v ljubezni do vina.

2020 - Znamka DB

Cabernet sauvignon izpod budnega očesa domačije Bizjak danes najdete v vseh Lidlovih trgovinah, ostala vina pa so dostopna v domačiji ali pa jih naročite na dom.

Razvoz vin po celotni sloveniji je posebnost med vinarji, ki jo Vojko goji že od najstniških let, ko je s starši konec osemdesetih let obiskoval tržnico. Povpraševanje je porodilo idejo po dostavi na dom, tako da je z mamo in očetom na začetku dostavljal sadje in zelenjavo, že takrat pa so ponujali tudi manjše količine vina. Govorice o dobrem vinu so se začele širiti in ljudje so kmalu začeli zahajati v vinsko klet Bizjakovih, kjer so se sklepali posli, neposredna prodaja z dostavo strankam in gostincem pa je vzcvetela.

Najprej so vina Bizjakovih odpotovala v bližnje vasi, nato v Bovec in Šentviško goro kmalu pa preko Kranjske gore in Bleda vse do Poljanske doline in Ljubljane. V hudih časih je Vojko rade volje  potrkal na številna vrata. Osebni pristop so nekateri pospremili s kletvicami, drugi pa so z veseljem spraševali, kje je toliko časa hodil, saj da pri hiši že nekaj časa trpijo hudo žejo.

Na ta način je sklenil številna prijateljstva in partnerstva, ki so poskrbela tudi za številne zabavne trenutke. Pohod na Stol s pastirjem Markom se je tako na primer zaključil na Sevško-Zabreški planini, kjer so ob ocenjevalni komisiji od petih popoldne do enajstih zvečer poskrbeli za dvanajst litrov vina, Stola pa tisti dan zaradi obilnih padavin (odmerkov tekočine) niso videli.

2012 - Širitev vinograda

Leta 2012 je Vojko spoznal, da je povpraševanje preseglo ponudbo. Logična poteza je bila širitev vinograda in Bizjakovi so rade volje poprijeli za delo. Priprava zemljišča je vključevala izravnavo terena z buldožerjem, pripravo teras, globoko rigolanje do 1,5 m globine in ročno odstranjevanje kamenja iz teras. Šele potem so lahko zasadili in ob kole ter žice privezali nove trte, ki v povprečju potrebujejo 3-4 leta da prvič obrodijo. “Mlada trta kot je kot mladenič ki rine skozi zid. Tudi v okusu vina se pozna, da je starejša trta modrejša, bolj umirjena,” pove Vojko, ki je prepričan, da je za dobra vina ključno, da prisluhnimo starim trtam.

1998 - Sodobna klet

Leta 1998 so v domačiji Bizjak postavili temelje sodobne kleti. Prejšnja klet je bila sicer zelo prijetna, vendar je bila širitev zaradi povečane prodaje neizbežna. Vključno s povečanjem kapacitet so v domačiji Bizjak z novo kletjo lažje kontrolirali kvaliteto pridelave, olajšano pa jim je bilo tudi delo in vzdrževanje čistoče. “Glavna razlika je ta, da smo v odstotkih veliko več vina doma popili v stari kleti,” se pošali Vojko, ki mu je v spominu najbolj ostal zahteven izkop za novo klet. Danes je sicer klet, ki jo krasi čudovita naravna skala, zopet premajhna.

1988 - Začetki

Leta 1988 se je Vojko odločil, da zaradi želje po kmetovanju nadaljuje družinsko tradicijo. Starša sta bolj za veselje in lažje preživetje vinarila ob službi, Vojko pa je v vinogradih videl svojo prihodnost. Oče mu je zaradi skromnega prihodka sicer odsvetoval zaposlitev na kmetiji, vendar so mu starši kasneje vseeno stali ob strani in mu pomagali po najboljših močeh. Že na začetku poti je Vojko namreč imel jasno vizijo, ki se je skrivala v neposredni prodaji potrošniku. Spoznal je, da starih običajev ne gre zanemarjati, vendar jih je veliko lažje nadzorovati v sodobni kleti, ki jo je takoj, ko je sprejel odločitev, obogatil z moderno stiskalnico.

Priznanja in nagrade

2020

Vino slovenija

Cabernet sauvignon 2017

Rose 2019

Sivi pinot 2019

Rebula 2019

Rebula letnik 2019 srebrno medaljo 🥈 (ocena 82,33), Rose in Sivi pinot letnik 2019 zlato medaljo 🥇 (ocena 85,00), Cabernet sauvignon letnik 2017 (ocena 90,67) pa je prejel veliko zlato kolajno! Slednje je bilo celo tretje najbolje ocenjeno rdeče vino na tekmovanju!

Decanter World Wine Awards

Sivi Pinot 2019

Rebula 2019

Cabernet Sauvignon 2017

Rose 2019

2019

Vino slovenija

Rumeni muškat 2018

Rose 2018

Chardonnay 2018

Decanter World Wine Awards

Sivi Pinot 2018

Rebula 2018

Cabernet Sauvignon 2016

2018

Vino Slovenija

Cabernet sauvignon 2017

Sivi pinot 2017

Rebula 2017

Chardonnay 2017

Great american wine competition / List

Rebula Grganja Brut 2014 – Šampion penina

2017

Naše vino je bilo prvič na kakršnem koli ocenjevanju.

Mednarodno ocenjevanje vin – Vino Ljubljana sodi med 10 najstarejših ocenjevanj na svetu. Že od vsega začetka poteka pod strokovnim pokroviteljstvom najpomembnejših svetovnih organizacij, odgovornih za senzorično analizo vin.

Mednardno ocenjevanje vin Vino Ljubljana

Rebula 2016 – Zlata medalja

Publikacije

2020

O vinu

Predstavitev Domačije Bizjak in vin db na spletni strani ovinu.si. Ovinu.si

2019

Mladi vinar

Predstavljeni finalisti natečaja Lidlov Mladi vinar, med katerimi je tudi naš Jakob Bizjak. Mladivinar.si

2018

Mladi vinar

Predstavljeni finalisti natečaja Lidlov Mladi vinar, med katerimi je tudi naš Jakob Bizjak. Mladivinar.si

O vinu

Med 71 vzorci, ki so jih prispevali slovenski vinarji za natečaj Radi imamo domače, vina iz slovenskih avtohtonih sort, je strokovna komisija izbrala tri vina, ki so bila umeščena na prodajne police izbranih Mercatorjevih hipermarketov. Prepričala jih je naša Rebula. Ovinu.si

Mercator

Prispevek s CoolFotrom-om in Gašperjem Bergantom ter zmagovalnim vinarjem Radi imamo domače Domačijo Bizjak.


2017

Mladi Vinar

Predstavljeni finalisti natečaja Lidlov Mladi vinar, med katerimi je tudi naš Jakob Bizjak. Mladivinar.si

VINO DB